duminică, 3 iulie 2011

(P)Rotocoalele gândirii. Sau... ce bine ar fi dacă mintea ar avea colțuri.

Anul de gratie 2011. Vara nici prea calda nici prea rece. Ploua cat trebuie astfel ca, la tara (dar si in gradinitele de flori dintre blocuri), verdele nu mai poate de bine. An de criza. Dupa unii al 3lea. Dupa altii, unul in plus la o viata.


Scena 1
 Personaje: 
- plebea: eu, vecinii de la 4, vecinii pro, vecinii care se abtin si vecinul contra.
- administratia defuncta si administratia actuala a blocului.

Mansarda de la 4 e praf. Prin o simpla cautare pe Google maps vezi cum din tot blocul doar la sacara noastra mansarda apare ca ceva... ca un fel de bulevard din Tatarasi (la care mai cu cateva luni in urma se plombau gaurile mici din gaurile mari ?!). Adica rau, jupuita. Vecinii de la 4 strang semnaturi pentru refacerea izolatiei pentru ca le ploua in casa. Si au cate 4 ligheane in bucatarie cu care strang apa ce picura din tavan. Mai mult de jumate din vecini sunt de acord. Cativa vor sa se gandeasca. Altii nu vor defel.
Bineinteles ca cei ce nu vor nu stau la 4.
Daca ii intrebi de ce nu vor iti raspund ca:
a) nu au primit oferta de pret de la cei de la 4, si cine stie cat o costa (intre altele asta fiind treaba asociatiei, cei de la 4 fiind oricum probabil ocupati cu mutatul ligheanelor),
b) din care bani? Din fondul de reparatii? Pai nu e nici un fond, ca vechiul administrator a delapidat asociatia. Si mai mult decat atat a mai si murit. Si culmea pentru  prima data in viata mea zicala despre morti numai de bine nu o mai vad aplicata.
c) refacerea izolatiei mansardei se hotaraste in ianuarie in Marea Adunare Generala (tin sa specific ca in tot blocul vietuiesc maxim 50 de familii de pensionari) iar acum e iulie (sic!) si ca nu poate fi luata in calcul izolatia.
d) deci sa izoleze asociata, eu nu semnez. Dar sa vad cum o izola asociatia ca daca ia bani din alta parte atunci e deturnare de fonduri....
e) si oricum membrii acestei asociatii sunt de putin timp (de vreo 5 luni) deci nu vor putea face nimic (?!)
 AND SO ON.......

Intre timp s-a anuntat un iulie ploios. Intre timp ei de la asociatie nu stiu ca noi ne batem ca si chiorii pentru o lista pe care tot asociatia va hotara daca va fi luata in calcul sau nu. Intre timp poate ar fi mai bine sa stam, sa ne curga apa in cap, sa ne vaitam, sa ne invrajbim...


Scena 2

Personaje:
- plebea: noi cei din Romania
- mass media
- actuala guvernare si toate guvernarile defuncte anterioare cu reprezentanti in opozitia de azi.

Lumea e in criza. De sus Romania e mica si cu o economie neclara. Lumea nu o duce bine. Sunt nevoi egale cu numarul de lipsuri. Guvernarea incearca sa faca ceva cu tara asta. Dupa mintea si priceperea lor. Opozitia incearca sa dea jos guvernarea. Ca atata minte si pricepere are. Televiziunile descriu cu lux de amanunte lucrurile pe care nu le face guvernarea, si lucrurile pe care le face. Opozitia de perinda pe la televizor (seara de seara!) si demonstreaza punctual de ce nu e bine ceea ce se face. Moderatorii acorda spatiu de emisie nesfarsit contracararii oricarei initiative a puterii. Tara e revoltata, asa nu se face!
Un singur lucru nu am auzit in ultimii 3 ani: dupa ce opozitia si mass media va da jos guvernul, ea ce va face? Pentru ca asta mi se pare un secret mai mare decat orice avere a ministrilor. Nu am auzit nici o initiativa ci numai o desfiintare continua si o negare fara sfarsit a oricarei initiative.

Auzeam mai demult (tot pe tv) o tara, doua Romanii. Se facea aluzie la discrepanta dintre cei ajunsi si cei sarmani.

Eu nu vad decat una. In care, la o alta scara si pe alte subiecte, lucrurile se intampla la fel. Si nu pot sa nu observ cat de usor comportamentul de la tv apare in cercul nostru intim. Si ca, normal, e considerat un comportament firesc...

Chestia asta o sa ne distruga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu